Tallers de costura per empoderar la dona etíop

Un grup de col·laboradores de Llevant en Marxa, format per Margalida Adrover, Bel Amengual, Xesca Amengual, Francisca Riera, Maria Magdalena Pastor i Xisca Gayà, viatjaren la primera setmana de juliol a Etiòpia, concretament a la zona de Ropi, amb la intenció de dur a terme un taller d’iniciació a la costura.

La idea era ensenyar a les nines de la zona rural de l’escola de Kachachullo l’art de cosir per tal que veiessin que una cosa tan bàsica pot servir per confeccionar la teva pròpia roba i a la vegada formar-te en una professió. Durant aquesta setmana, les nines aprengueren a tallar, a agafar mides, a cosir a mà i també, el més difícil, a cosir a màquina. Va ser una tasca molt intensiva i s’aconseguiren resultats realment espectaculars si tenim en compte que aquestes nines mai havien tingut cap tipus de contacte amb el món de la confecció. En total, s’han utilitzat cinc màquines de cosir, que són una contribució de Llevant en Marxa, i que quedaran a l’escola de Kachachulo perquè les dones de la comunitat puguin utilitzar-les sempre que les necessitin.

Ha estat un viatge emocionant, tant per les dones etíops que han participat en el taller com pel grup de manacorines que ha viatjat a la zona per dur-lo a terme. Xisca Gayà, una de les integrants del grup, explica que l’objectiu principal era impartir un taller d’aprenentatge de costura, de familiarització amb les màquines de cosir, però que no tan sols era important la formació sinó també oferir una nova visió a aquestes nines perquè entenguessin que aprendre a fer roba els hi pot donar l’oportunitat de tenir una professió en un futur i fins i tot arribar a tenir el seu propi negoci.

El  taller s’emmarca dins el projecte de Llevant en Marxa per donar suport a la dona etíop i contribuir a la seva autonomia i independència dins la comunitat. “És una aposta de futur”, afirma Gayà, i afegeix que “el repte és millorar la qualitat de vida de les dones d’aquesta zona tan empobrida i de les seves famílies i així, mitjançant la capacitació laboral de la dona, contribuir al desenvolupament econòmic i social de la població femenina en l’àmbit personal i professional”.

“La resposta ha estat espectacular”, continua i reconeix que “no teníem molt clar com aniria aquesta primera experiència però ha superat totes les nostres expectatives perquè les ganes i la il·lusió per aprendre que han demostrat des del primer dia han estat el nostre motor”. El taller va començar amb 10 nines i va acabar amb 24. Hi arribaven des de diferents llocs, algunes d’elles caminaven un parell d’hores per assistir a les classes, i totes s’han cosit finalment una falda, una motxilla, un mocador o una flor. “Era un no aturar, la gent de la zona no podia creure que haguessin estat capaces de fer-se tota aquella roba”, explica Gayà.

Es tracta d’un projecte nou però que podria repetir-se, ja que la primera experiència ha estat tot un èxit. En paraules de Xisca Gayà, el grup creu que “ara més que mai, tenim la responsabilitat que hi hagi una continuïtat”.

No Comments

Post a Comment